Logg inn Funksjonalitet Prøv gratis Artiklar Video Kontakt oss Nettkurs RådgjevarPortalen
Start Funksjonalitet Prøv gratis Artiklar Videoar Kontakt oss Nettkurs

Endring av belysning i henhold til nye EU-krav

En stor merkostnad for gårdbrukere over hele landet

Høsten 2009 ble det innført en EU-lov om utfasing av glødelamper. Dette skulle gjøres i 6 omganger frem til hele loven skulle innføres i 2016. I 2011 vedtok så EU at all produksjon og salg av lysrør til distributørene skal stoppes innen 2023.

Nå er omsider tiden kommet, og etterhvert som glødepærer og lysrør slukner i fjøs, garasje og verksted, må de erstattes med LED-lys. Årsaken til utfasingen av glødepærer og lysrør er miljøgevinster ved mindre bruk av kvikksølv - og lavere energiforbruk. De fleste er enige om at dette er bra for miljøet, men at dette på kort sikt vil bli dyrt for landbruksbedrifter er hevet over all tvil. Trøsten må være at energikostnadene går ned over tid.

Fjøs, driftsbygninger, garasjer og verksteder vil alle trenge ny belysning etter hvert som de gamle lysrørene slukner. Da kan det være greit å vite hva en skal se etter når en handler inn ny belysning i form av LED-rør, LED-pærer, eller når elektroinstallatøren gir tilbud på ny LED-belysning.

Du har mulighet til å handle inn armaturer selv, men du må alltid få de installert av godkjent installatør.

Når en først må i gang med denne utskiftingen, kan følgende være kjekt å vite:

Forklaring av diverse tekniske belysnings­terminologier

Kelvin

Kelvin-skala

Kelvin-skala

Kelvin angir om lyset er varmt eller kaldt. Lavere tall gir varmere lys enn et høyt tall. Lystemperatur deles ofte inn i hovedgrupper, hvor begrepene varmhvit, hvit og kaldhvit er de vanligste betegnelsene.

Eksempler på fargetemperaturer:

Rendering Average (RA) og Color Rendering Index (CRI)

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse

Dette er lysets evne til å gjengi mest mulig naturlig farge på gjenstandene som blir belyst. Dagslys har en RA/CRI på 100, og det er dette som er sammenligningsgrunnlaget som er brukt.

Om en lyskilde har RA på >80, så betyr det at lyskildens fargegjengivelse er minst 80% av vanlig dagslys.

Lumen

Belysning i fjøs

Belysning i fjøs. Foto: Bondevennen.no

Lumen er betegnelsen vi nå bruker i stedet for å beskrive wattverdien i gamle glødelamper. Watt er egentlig et mål på energiforbruk, men for gamle lyspærer var det denne verdien som fortalte oss hva vi lunne forvente av lys som strømmer ut av en lyskilde i alle retninger. En tommelfingerregel er at du kan gange wattstyrken fra den gamle glødepæren med ca 12-15, for å få tilsvarende lumen-verdi i en moderne LED-pære. Et tradisjonelt lysrør derimot, har et lysutbytte på 60-70 lumen/Watt.

Eksempel: Skal du erstatte en lysrørarmatur med et 2x20 Watt lysrør, så bør den nye LED-lysarmaturen gi 2x20x60 lumen = 2400 lumen. Moderne LED-lysarmaturer har ofte et lysutbytte på ca 100-120 lumen pr watt.

Her kan det også nevnes at DeLaval nettopp har kommet med LED lysarmaturer til bruk i melkefjøs. De har en blanding av hvitt og blått lys. Det blå lyset skal i følge produsenten øke melkeproduksjonen, og være gunstig for kyrne, mens det hvite lyset er arbeidslys for bonden, og nattlys.

IP-grad

En armatur er alltid merket med IP-grad. Det første tallet (x) forteller oss om armaturens beskyttelse mot gjennstander og støv. Det andre tallet (y) forteller oss om armaturens beskyttelse mot vanninntrengning. IP-graden du velger bestemmes av armaturens lokasjon (våtromssoner).

IP x Beskyttelse mot gjenstand/støv IP y Beskyttelse mot vann
0 Ubeskyttet 0 Ubeskyttet
1 Beskyttet mot faste gjennstander ned til 50mm i diameter (tilsvarende en hånd) 1 Beskyttet mot vertikalt dryppvann (kondens)
2 Beskyttet mot faste gjennstander ned til 12,5mm i diameter (tilsvarende en finger) 2 Beskyttet mot dryppvann med en vinkel på opp til 15 grader
3 Beskyttet mot faste gjennstander ned til 2,5mm i diameter (tilsvarende et verktøy) 3 Beskyttet mot regn med en vinkel på opp til 60 grader
4 Beskyttet mot faste gjennstander ned til 1mm i diameter (tilsvarende en ledning) 4 Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
5 Beskyttet mot gjennomtrenging av støv som kan skade produktet 5 Beskyttet mot vannstråler i alle retninger
6 Beskyttet mot gjennomtrenging av støv 6 Beskyttet mot kraftige vannstråler og bølger
7   7 Beskyttet mot skader ved midlertidig neddypping i vann
8   8 Beskyttet mot skader ved langvarig neddypping i vann under bestemte forhold

Eksempel: IP44 betyr at armaturen er beskyttet mot fastegjenstander ned til 1,0 mm i diameter og beskyttet mot vannsprut fra alle retninger.

Husk at utskifting av armaturer alltid må utføres av godkjent installatør!

Kilder:
lystilditthus.no, lysbutikken.no, designbelysning.no, glamox.no, felleskjopet.no


Publisert juli 2024


Prøv Agrilogg | Logg inn | Kontakt oss

Prøv Agrilogg | Logg inn | Kontakt oss
©2016-2025 Agrilogg AS. All rights reserved
Agrilogg® is a registered trademark
Personvern (GDPR)

AgriLogg på Facebook    AgriLogg på Instagram