I sosiale medier er det for tiden blitt en trend å kunne være litt selvforsynt. Det kan være alt fra å plante mat på balkong, ha selvdyrkede planter/urter på kjøkkenet, høste av naturen, dyrke selv, dyrke i pallekarm og å dyrke vertikalt.
Det er ingen fast fasit på hvor denne trenden kommer fra, men det er tydelig at den har blomstret mest frem på sosiale medier, blant privatpersoner. Myndighetene har gått ut med anbefalinger om å sikre egne lager med selvforsyninger, som muligens har fått mange inn på tanken. Utviklingen kan også ha en sammenheng med dyrtiden, fordi det langsiktig er en gunstig økonomisk investering å dyrke litt mat selv.
Det kan også bare være et personlig ønske om å komme tettere på naturen og gleden av å kunne bruke noe man har dyrket selv. Man kan også skape forståelse for hvor maten kommer fra og arbeidet som ligger bak.
Også i offentlig skole og barnehage har fokus på forståelse av hvor maten kommer fra blitt populært. Ved hjelp av skolehager og praktiske aktiviteter får mange barn muligheten til å forstå verdien av å faktisk produsere mat gjennom både dyr og planter. Det er viktig at vi lærer tidlig hvor maten kommer fra, hvordan den produseres og ikke minst verdiene og kunnskapen som ligger bak alt arbeidet.
Potet i potter. Foto: plukkselv.no
For mange kan det virke helt uoverkommelig å skulle være "litt selvforsynt" uten en hage, men selv uten hage trenger ikke reisen fra jord til bord å være så lang. Det er fullt mulig å dyrke både urter, grønnsaker, frukt og bær i potter inne. I tillegg så har nyere teknologi gjort det mulig å dyrke mer mat på mindre areal, med f. eks vertikalt landbruk/dyrking. På denne måten kan enda flere bli litt mer selvforsynte, få gleden av å dyrke noe selv eller spare litt penger på å ikke måtte kjøpe alle grønnsakene til f.eks fredagstacoen.
Et solid dyrkningstips er å dyrke "plukk-salat" i en litt stor potte nærme vinduet, fordi dette ikke slutter å vokse etter en innhøsting - man kan ha salat nesten hele året, før det kanskje er på tide å dyrke en ny plante.
Dersom det er lite plass eller lite areal kan man også vurdere mer moderne og urbane løsninger som f. eks vertikal dyrkning og pallekarmer. Mange byer og tettsteder legger også til rette for egen dyrking gjennom takhager, parsellhager og andelslandbruk. Da kan man kjøpe/leie areal for dyrking eller samarbeide om et felles dyrkeområde, der man kan dele på avlingene. Her er det viktig å være obs på at plantene får nok næringsstoffer i forhold til jordkvaliteten, gjennom f. eks organisk gjødsel, kunstgjødsel, gressklipp, kompost, gullvann, kalk og kompostjord.
Det er viktig at man er klar over hvilke næringsstoffer som befinner seg i denne næringstilførselen, fordi det ikke er alle næringsstoffene som strekker helt til i alle alternativene. Meitemark er også gartneren sin beste venn, som drenerer og gjødsler jorden, så dersom det ikke er meitemart i jorden er dette også en fin aktivitet å lete etter sammen med barna.
"Jeg opplevde at en familiefar fra Bergen ringte meg og lurte på om jeg kunne sende noen settepoteter i posten, fordi de ikke fikk tak i settepoteter andre steder", forteller en bonde fra Møre og Romsdal. Dette viser at trenden virkelig har tatt av. Han synest det blir spennende å se hvordan høstens avlinger i hele landet vil se ut, og om prosentene på Norges selvforsyning vil øke mot slutten av året.
Poteter er utrolig enkle avlinger å få til, fordi de har lett for å vokse og det trengs ikke noe voldsomt utstyr for å få det til. For å starte dyrking av poteter, anbefales det å lysgro potetene som skal settes, slik at de spirer tidligere. Man kan også møregro potetene, dette gir som oftest bedre avlinger, men kan ta lengre tid. I tillegg blir spirene lange, så dersom man planter i bøtte/potte, må man passe på så de ikke knekker. Deretter er det bare å sette de i fuktig, men drenert jord og sørge for at de får nok lys og vann gjennom sesongen.
Når de grønne bladene på potetplanten gulner, er det tid for å ta opp potetene, da kan du bare legge potetene mørkt, kaldt og i molden de tas opp med, så holder de seg i omtrent ett år.
Det eneste som setter en stopper for hvordan du kan bli litt mer selvforsynt er kreativiteten. Det positive med at denne tankegangen har blitt en trend er at man kan hente inspirasjon fra hverandre gjennom f. eks sosiale medier og det åpne internettet. Finner man noen gode løsninger, kan det være at man kan inspirere hverandre, slik at folk i hele landet kan forsøke å være litt selvforsynt.
Kilder:
- Matprat.no: Hva er vertikalt landbruk?
- Forskning.no: «Vertikalt landbruk» viser potensial: Skal framtidens grønnsaker dyrkes i høyhus?
- NIBIO: Urbant landbruk – hva krever det og hva gir det?
- Plukkselv.no: Potet - dyrkeguide
- Dyrkeverden.no
Publisert september 2024